Performance of ZigBee-based wireless sensor nodes for real-time monitoring of fruits logistics

Ruiz García, Luis; Robla Villalba, José Ignacio y Barreiro Elorza, Pilar (2008). Performance of ZigBee-based wireless sensor nodes for real-time monitoring of fruits logistics. "Journal of Food Engineering", v. 87 (n. 3); pp. 405-415. ISSN 0260-8774. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.12.033.

Descripción

Título: Performance of ZigBee-based wireless sensor nodes for real-time monitoring of fruits logistics
Autor/es:
  • Ruiz García, Luis
  • Robla Villalba, José Ignacio
  • Barreiro Elorza, Pilar
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: Journal of Food Engineering
Fecha: Agosto 2008
Volumen: 87
Materias:
Palabras Clave Informales: Perishable products; Postharvest; Information technologies; Motes; Cold chain.
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Ingeniería Rural [hasta 2014]
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
PDF (Document Portable Format) - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (403kB) | Vista Previa

Resumen

Progress in fruit logistics requires an increasing number of measurements to be performed in refrigerated chambers and during transport. Wireless sensor networks (WSN) are a promising solution in this field. This paper explores the potential of wireless sensor technology for monitoring fruit storage and transport conditions. It focuses in particular on ZigBee technology with special regard to two different commercial modules (Xbow and Xbee). The main contributions of the paper relate to the analysis of battery life under cooling conditions and the evaluation of the reliability of communications and measurements. Psychrometric equations were used for quick assessment of changes in the absolute water content of air, allowing estimation of future water loss, and detection of condensation on the product.

Más información

ID de Registro: 2149
Identificador DC: http://oa.upm.es/2149/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:2149
Identificador DOI: 10.1016/j.jfoodeng.2007.12.033
URL Oficial: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0260877408000125
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 26 Abr 2010 09:14
Ultima Modificación: 17 Ene 2017 09:27
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM