Characterization of endosperm proteins and bread-making quality in wheat breeding lines carrying resistance genes for Mayetiola destructor and/or Heterodera avenae.

Fernández, B.; Giraldo Carbajo, Patricia; Delibes Castro, Angeles; Jalvo Minguez, Carmen; Carrillo Becerril, Jose Maria; Benavente Barzana, M. Elena; Vazquez Muñiz, Jose Francisco; Lopez Braña, Isidoro; Simonetti, Ester y Rodriguez de Quijano Urquiaga, Marta (2008). Characterization of endosperm proteins and bread-making quality in wheat breeding lines carrying resistance genes for Mayetiola destructor and/or Heterodera avenae.. "Annual Wheat Newsletter", v. 54 ; pp. 140-141.

Descripción

Título: Characterization of endosperm proteins and bread-making quality in wheat breeding lines carrying resistance genes for Mayetiola destructor and/or Heterodera avenae.
Autor/es:
  • Fernández, B.
  • Giraldo Carbajo, Patricia
  • Delibes Castro, Angeles
  • Jalvo Minguez, Carmen
  • Carrillo Becerril, Jose Maria
  • Benavente Barzana, M. Elena
  • Vazquez Muñiz, Jose Francisco
  • Lopez Braña, Isidoro
  • Simonetti, Ester
  • Rodriguez de Quijano Urquiaga, Marta
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: Annual Wheat Newsletter
Fecha: Agosto 2008
Volumen: 54
Materias:
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Biotecnologia [hasta 2014]
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
PDF (Document Portable Format) - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (275kB) | Vista Previa

Resumen

The experimental material included thirteen bread wheat-breeding lines that carry genes for resistance to M. destruc¬tor and/or H. avenae. The sources of these resistances are the wild species Ae. triuncialis and Ae. ventricosa (lines TR and H-93, respectively) (Delibes et al. 1993, 1997; Romero et al. 1998). We have determined the composition in HMW-glutenin subunits (related with bread-making quality), puroindoline proteins (related with hardness of grain), and waxy proteins (related with starch viscosity). In addition to, of prolamins by electrophoresis SDS-PAGE indicated the homogeneity of the lines.

Más información

ID de Registro: 2469
Identificador DC: http://oa.upm.es/2469/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:2469
URL Oficial: http://wheat.pw.usda.gov/ggpages/awn/54/TOC.html
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 15 Mar 2010 12:15
Ultima Modificación: 20 Abr 2016 12:09
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM