Occurrence of moulds associated with ovine raw milk and cheeses of the Spanish region of Castilla La Mancha

Marín, Patricia; Palmero Llamas, Daniel y Jurado García-Posada, Miguel (2015). Occurrence of moulds associated with ovine raw milk and cheeses of the Spanish region of Castilla La Mancha. "International Journal of Dairy Technology" ; pp.. ISSN 1364-727X. https://doi.org/10.1111/1471-0307.12208.

Descripción

Título: Occurrence of moulds associated with ovine raw milk and cheeses of the Spanish region of Castilla La Mancha
Autor/es:
  • Marín, Patricia
  • Palmero Llamas, Daniel
  • Jurado García-Posada, Miguel
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: International Journal of Dairy Technology
Fecha: 6 Marzo 2015
Materias:
Escuela: E.U.I.T. Agrícolas (UPM)
Departamento: Producción Agraria
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
PDF (Document Portable Format) - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (422kB) | Vista Previa

Resumen

The distribution of mould species was examined at several points of the processing chain in a Manchego cheese plant and associated dairy farms. Geotrichum and Fusarium were the most frequent genera isolated in milk samples as well as in 1-month ripened cheeses, evidencing a direct transfer from raw milk. Conversely, the mycobiota of long-ripened cheeses consisted mainly of Penicillium species, which gained entry to the cheese through the air of ripening rooms. This study contributes to the understanding of the dynamics of fungal populations in semihard and hard cheeses, highlighting that airborne transfer from the stables could have a direct impact on their quality.

Más información

ID de Registro: 35236
Identificador DC: http://oa.upm.es/35236/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:35236
Identificador DOI: 10.1111/1471-0307.12208
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 01 Jun 2015 09:02
Ultima Modificación: 06 Mar 2016 23:56
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM