VIS/NIR spectral signature for the identification of peanut contamination of powder foods

Ghosh, Satyabrata; Cuadrado Domínguez, Teresa; Diezma Iglesias, Belen; Lleó García, Lourdes; Barreiro Elorza, Pilar; García Lacarra, Teresa y Roger, Jean-Michel (2015). VIS/NIR spectral signature for the identification of peanut contamination of powder foods. "CIGR Journal", v. 17 (n. 2); pp. 310-329. ISSN 1682-1130.

Descripción

Título: VIS/NIR spectral signature for the identification of peanut contamination of powder foods
Autor/es:
  • Ghosh, Satyabrata
  • Cuadrado Domínguez, Teresa
  • Diezma Iglesias, Belen
  • Lleó García, Lourdes
  • Barreiro Elorza, Pilar
  • García Lacarra, Teresa
  • Roger, Jean-Michel
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: CIGR Journal
Fecha: 2015
Volumen: 17
Materias:
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Ingeniería Agroforestal
Grupo Investigación UPM: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación LPF-TAGRALIA
Licencias Creative Commons: Reconocimiento

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Resumen

Visible-near infrared reflectance spectra are proposed for the characterization of IRMM 481 peanuts variety in comparison to powder food materials: wheat flour, milk and cocoa. Multidimensional analysis of reflectance spectra of powder samples shows a specific NIR band centred at 1200 nm that identifies peanut compared to the rest of food ingredients, regardless compaction level and temperature. Spectral range of 400-1000 nm is not robust for identification of blanched peanut. The visible range has shown to be reliable for the identification of pre-treatment and processing of unknown commercial peanut samples. A spectral index is proposed based on the combination of three wavelengths around 1200 nm that is 100% robust against pre-treatment (raw or blanched) and roasting (various temperatures and treatment duration).

Más información

ID de Registro: 37179
Identificador DC: http://oa.upm.es/37179/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:37179
Depositado por: Catedrática Pilar Barreiro
Depositado el: 20 Jul 2015 10:52
Ultima Modificación: 27 Oct 2015 09:47
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