Star dust memories, or how to detect allergen traces in powder foods

Mohamad, Siti Nur Hidayah; Ghosh, Satyabrata; Mishra, Puneet; Barreiro Elorza, Pilar y Diezma Iglesias, Belen (2015). Star dust memories, or how to detect allergen traces in powder foods. En: "VII Congreso de Estudiantes Universitarios de Ciencia, Tecnología e Ingeniería Agronómica", 5 y 6 de Mayo de 2015, Madrid, España.

Descripción

Título: Star dust memories, or how to detect allergen traces in powder foods
Autor/es:
  • Mohamad, Siti Nur Hidayah
  • Ghosh, Satyabrata
  • Mishra, Puneet
  • Barreiro Elorza, Pilar
  • Diezma Iglesias, Belen
Tipo de Documento: Ponencia en Congreso o Jornada (Artículo)
Título del Evento: VII Congreso de Estudiantes Universitarios de Ciencia, Tecnología e Ingeniería Agronómica
Fechas del Evento: 5 y 6 de Mayo de 2015
Lugar del Evento: Madrid, España
Título del Libro: VII Congreso de Estudiantes Universitarios de Ciencia, Tecnología e Ingeniería Agronómica IN POWDER FOODS
Fecha: 2015
Materias:
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Ingeniería Agroforestal
Grupo Investigación UPM: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación LPF-TAGRALIA
Licencias Creative Commons: Reconocimiento

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Resumen

Allergies and food intolerances are at the forefront of institutional interest (European Regulation No 1169/2011) for their impact on consumer health. Allergies to peanuts and other nuts and gluten intolerance, makes production processes involving mixtures of powders a great concern for the industry, given the need to indicate the existence of traces of any of them. The food industry requires non-destructive and non-invasive methods of quantification that meet sensitivity requirements but also specificity levels. Optical methods such as NIR spectrophotometry or hyper-spectral image are currently some of the technologies that show potential success. This is the context of this paper that evaluates how to use NIR spectroscopy (900-1600nm) to detect traces of 15 different kinds of nuts and 20 other flours.

Más información

ID de Registro: 38532
Identificador DC: http://oa.upm.es/38532/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:38532
Depositado por: Catedrática Pilar Barreiro
Depositado el: 25 Nov 2015 11:18
Ultima Modificación: 25 Nov 2015 11:18
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