Detection of Biological CO2 and 1,3-Pentadiene Using Non-refrigerated Low-Cost MWIR Detectors

Rivas, Eva María; Maldonado, María; Diezma Iglesias, Belen; Wrent, P.; Peinado, J.; Silóniz Jiménez, María Isabel; Vergara, Germán; García Hierro, Javier; Robla Villalba, José Ignacio y Barreiro Elorza, Pilar (2016). Detection of Biological CO2 and 1,3-Pentadiene Using Non-refrigerated Low-Cost MWIR Detectors. "Food Analytical Methods", v. 9 (n. 6); pp. 1-10. ISSN 1936-9751. https://doi.org/10.1007/s12161-015-0320-6.

Descripción

Título: Detection of Biological CO2 and 1,3-Pentadiene Using Non-refrigerated Low-Cost MWIR Detectors
Autor/es:
  • Rivas, Eva María
  • Maldonado, María
  • Diezma Iglesias, Belen
  • Wrent, P.
  • Peinado, J.
  • Silóniz Jiménez, María Isabel
  • Vergara, Germán
  • García Hierro, Javier
  • Robla Villalba, José Ignacio
  • Barreiro Elorza, Pilar
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: Food Analytical Methods
Fecha: Junio 2016
Volumen: 9
Materias:
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Ingeniería Agroforestal
Grupo Investigación UPM: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación LPF-TAGRALIA
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
PDF (Document Portable Format) - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (5MB) | Vista Previa

Resumen

The early detection of spoiling metabolic products in contaminated food is a very important tool to control quality. Some volatile compounds produce unpleasant odours at very low concentrations, making their early detection very challenging. This is the case of 1,3-pentadiene produced by microorganisms through decarboxylation of the preservative sorbate. In this work, we have developed a methodology to use the data produced by a low-cost, compact MWIR (Mid-Wave IR) spectrometry device without moving parts, which is based on a linear array of 128 elements of VPD PbSe coupled to a linear variable filter (LVF) working in the spectral range between 3 and 4.6 ?m. This device is able to analyze food headspace gases through dedicated sample presentation setup. This methodology enables the detection of CO2 and the volatile compound 1,3-pentadiene, as compared to synthetic patrons. Data analysis is based on an automated multidimensional dynamic processing of the MWIR spectra. Principal component and discriminant analysis allow segregating between four yeast strains including producers and no producers. The segregation power is accounted as a measure of the discrimination quality.

Más información

ID de Registro: 40828
Identificador DC: http://oa.upm.es/40828/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:40828
Identificador DOI: 10.1007/s12161-015-0320-6
URL Oficial: http://link.springer.com/article/10.1007/s12161-015-0320-6
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 14 Jun 2016 17:11
Ultima Modificación: 30 Jun 2017 22:30
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM