Influence of the surface viscosity on the breakup of a surfactant-laden drop

Vega De Prada, Jose Manuel; Ponce-torres, A.; Montanero, J. M.; Herrada, M. A. y Vega, E. J. (2017). Influence of the surface viscosity on the breakup of a surfactant-laden drop. "Physical Review Letters", v. 118 (n. 2); pp.. ISSN 0031-9007. https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.118.024501.

Descripción

Título: Influence of the surface viscosity on the breakup of a surfactant-laden drop
Autor/es:
  • Vega De Prada, Jose Manuel
  • Ponce-torres, A.
  • Montanero, J. M.
  • Herrada, M. A.
  • Vega, E. J.
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: Physical Review Letters
Fecha: 2017
Volumen: 118
Materias:
Escuela: E.T.S. de Ingeniería Aeronáutica y del Espacio (UPM)
Departamento: Matemática Aplicada a la Ingeniería Aeroespacial
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

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Resumen

We examine both theoretically and experimentally the breakup of a pendant drop loaded with an insoluble surfactant. The experiments show that a significant amount of surfactant is trapped in the resulting satellite droplet. This result contradicts previous theoretical predictions, where the effects of surface tension variation were limited to solutocapillarity and Marangoni stresses. We solve numerically the hydrodynamic equations, including not only those effects but also those of surface shear and dilatational viscosities. We show that surface viscosities play a critical role to explain the accumulation of surfactant in the satellite droplet.

Proyectos asociados

TipoCódigoAcrónimoResponsableTítulo
Gobierno de EspañaTRA2013-45808-RSin especificarSin especificarSimulación eficiente de sistemas aeronáuticos

Más información

ID de Registro: 50241
Identificador DC: http://oa.upm.es/50241/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:50241
Identificador DOI: 10.1103/PhysRevLett.118.024501
URL Oficial: http://oa.upm.es/cgi/users/home?screen=EPrint::Edit&eprintid=50241&stage=pubinfo#t
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 08 Feb 2019 11:45
Ultima Modificación: 08 Feb 2019 11:45
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