Evaluación de técnicas acústicas para la determinación de firmeza en melocotón

Herrero Langreo, Ana and Diezma Iglesias, Belen and Lleó García, Lourdes and Valero Ubierna, Constantino and Ruiz-Altisent, Margarita (2009). Evaluación de técnicas acústicas para la determinación de firmeza en melocotón. In: "V Congreso Nacional y II Congreso Ibérico Agroingeniería 2009", 28/09/2009 - 30/09/2009, Lugo, España.

Description

Title: Evaluación de técnicas acústicas para la determinación de firmeza en melocotón
Author/s:
  • Herrero Langreo, Ana
  • Diezma Iglesias, Belen
  • Lleó García, Lourdes
  • Valero Ubierna, Constantino
  • Ruiz-Altisent, Margarita
Item Type: Presentation at Congress or Conference (Article)
Event Title: V Congreso Nacional y II Congreso Ibérico Agroingeniería 2009
Event Dates: 28/09/2009 - 30/09/2009
Event Location: Lugo, España
Title of Book: Actas de V Congreso Nacional y II Congreso Ibérico Agroingeniería 2009
Date: 2009
Subjects:
Freetext Keywords: Peach, Firmness, Acoustic, Quality, Evolution. (Melocotón, Firmeza, Acústico, Calidad, Evolución)
Faculty: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Department: Ingeniería Rural [hasta 2014]
UPM's Research Group: LPF-TAGRALIA
Creative Commons Licenses: Recognition - No derivative works - Non commercial

Full text

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer, such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
Download (174kB) | Preview

Abstract

Non destructive determination of stone fruit firmness is a critical factor for improving its quality and handling. This work applies available acoustic techniques to the determination peach firmness, considering and comparing different parameters obtained with 2 devices: AWETA-AFS (Acoustic Firmness Sensor), which integrates impact and acoustic response information; and a prototype device by LPF-TAG, which enables to analyze the whole acoustic spectra. Magness-Taylor, quasiestatic ball compression and non-destructive impact are used as firmness references, obtaining up to 86% R. La determinación no destructiva de la firmeza en melocotón es fundamental para mejorar la calidad y facilitar el manejo de esta fruta por la industria. El presente trabajo se plantea con el objetivo de estudiar la aplicación de técnicas acústicas en la caracterización de firmeza en melocotón. Para ello se evalúan y comparan distintos parámetros obtenidos mediante un sensor comercial, el dispositivo “Acoustic Firmness Sensor” (ASF de AWETA) que incorpora también un sensor de impacto; y un prototipo de equipo acústico desarrollado en el LPF-TAG, que permite analizar el espectro acústico completo. Como medidas de referencia se utilizaron: el ensayo Magness-Taylor (MT), la compresión quasiestática con contacto esférico (B) y la respuesta al impacto, ensayo no destructivo (IMP.) Como principales resultados destacan las correlaciones entre algunos de los parámetros acústicos con las variables de referencia (R de hasta 0,86)

More information

Item ID: 5694
DC Identifier: http://oa.upm.es/5694/
OAI Identifier: oai:oa.upm.es:5694
Deposited by: Memoria Investigacion
Deposited on: 13 Jan 2011 09:30
Last Modified: 20 Apr 2016 14:26
  • Logo InvestigaM (UPM)
  • Logo GEOUP4
  • Logo Open Access
  • Open Access
  • Logo Sherpa/Romeo
    Check whether the anglo-saxon journal in which you have published an article allows you to also publish it under open access.
  • Logo Dulcinea
    Check whether the spanish journal in which you have published an article allows you to also publish it under open access.
  • Logo de Recolecta
  • Logo del Observatorio I+D+i UPM
  • Logo de OpenCourseWare UPM