Hyperspectral Imaging for Peach Ripening Assessment

Lleó García, Lourdes; Diezma Iglesias, Belen; Roger, Jean-Michel y Herrero Langreo, Ana (2010). Hyperspectral Imaging for Peach Ripening Assessment. En: "7º Colloquium Chemiometricum Mediterraneun (CCM VII 2010)", 21/06/2010 - 24/06/2010, Granada, España.

Descripción

Título: Hyperspectral Imaging for Peach Ripening Assessment
Autor/es:
  • Lleó García, Lourdes
  • Diezma Iglesias, Belen
  • Roger, Jean-Michel
  • Herrero Langreo, Ana
Tipo de Documento: Ponencia en Congreso o Jornada (Artículo)
Título del Evento: 7º Colloquium Chemiometricum Mediterraneun (CCM VII 2010)
Fechas del Evento: 21/06/2010 - 24/06/2010
Lugar del Evento: Granada, España
Título del Libro: e-Proceedings of the 7º Colloquium Chemiometricum Mediterraneun (CCM VII 2010)
Fecha: 2010
Materias:
Palabras Clave Informales: Image Analysis, Ripeness, Quality, Vision.
Escuela: E.U.I.T. Agrícolas (UPM)
Departamento: Ciencia y Tecnología Aplicadas a la Ingeniería Técnica Agrícola [hasta 2014]
Grupo Investigación UPM: Técnicas Avanzadas en Agroalimentación LPF-TAGRALIA
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
PDF (Document Portable Format) - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (155kB) | Vista Previa

Resumen

The present research is focused on the application of artificial vision to peach ripening assessment, avoiding multiplicative and additive effect. Original images were acquired with a hyperspectral camera. Vision allows a spatially detailed determination of the ripening stage of the fruit. Optical indexes are proposed, based on the combination of wavelengths close to the chlorophyll absorption peak at 680 nm. Ind1 corresponds approximately to the depth of the absorption peak, and Ind2 corresponds to the relative absorption peak. An artificial image of each index was obtained by computing the corresponding reflectance images. Score images have been also computed from Principal Components and Partial Least Squares Analysis. In any case the best performances correspond to such images that correct multiplicative and additive effects. Ind2 is the preferred index; it showed the highest discriminating power between ripening stages and no influence of convexity. Ind2 also allowed the differentiation of ripening regions within the fruits, and it showed the evolution of those regions during ripening. This fact has been also observed in some of the score images

Más información

ID de Registro: 7989
Identificador DC: http://oa.upm.es/7989/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:7989
URL Oficial: http://www.ugr.es/~ecugr/es/welcome.html
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 08 Jul 2011 11:53
Ultima Modificación: 03 Nov 2016 17:00
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM