Comparacion de indices opticos de imagenes hiperespectrales en relacion con madurez de melocoton: capacidad de deteccion y robustez

Lleó García, Lourdes and Roger, Jean-Michel and Herrero Langreo, Ana and Barreiro Elorza, Pilar and Diezma Iglesias, Belen and Ruiz-Altisent, Margarita (2011). Comparacion de indices opticos de imagenes hiperespectrales en relacion con madurez de melocoton: capacidad de deteccion y robustez. In: "VI Congreso Iberico de AgroIngenieria", 05/09/2011 - 07/09/2011, Évora, Portugal. ISBN 978‐972‐778‐113‐3.

Description

Title: Comparacion de indices opticos de imagenes hiperespectrales en relacion con madurez de melocoton: capacidad de deteccion y robustez
Author/s:
  • Lleó García, Lourdes
  • Roger, Jean-Michel
  • Herrero Langreo, Ana
  • Barreiro Elorza, Pilar
  • Diezma Iglesias, Belen
  • Ruiz-Altisent, Margarita
Item Type: Presentation at Congress or Conference (Article)
Event Title: VI Congreso Iberico de AgroIngenieria
Event Dates: 05/09/2011 - 07/09/2011
Event Location: Évora, Portugal
Title of Book: Actas del VI Congreso Iberico de AgroIngenieria
Date: 2011
ISBN: 978‐972‐778‐113‐3
Subjects:
Faculty: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Department: Ingeniería Rural [hasta 2014]
UPM's Research Group: LPF-TAGRALIA
Creative Commons Licenses: Recognition - No derivative works - Non commercial

Full text

[img]
Preview
PDF - Requires a PDF viewer, such as GSview, Xpdf or Adobe Acrobat Reader
Download (348kB) | Preview

Abstract

La presente investigación se centra en el uso de la visión artificial para determinar la maduración del melocotón rojo de pulpa blanda (`Richlady'). La visión artificial permite una determinación espacial detallada del estado de maduración del fruto. Los índices ópticos considerados (Ind1 e Ind2, propuestos en la actual investigación, e Ind3 e IAD, propuestos por otros autores) se basan en la combinación de longitudes de onda en la zona del pico de absorción de la clorofila (680 nm). Ind1 corresponde aproximadamente a la profundidad del pico de absorción, e Ind2 corresponde a la profundidad relativa. Se obtuvo una imagen artificial de cada índice computada a partir de imágenes hiperespectales. Todos los índices fueron capaces de corregir el efecto de la convexidad (a excepción de los melocotones recién cosechados y para el Ind1). Ind2 es el índice con mayor capacidad de discriminación en diferentes estados de madurez. Por otra parte Ind2 permite la diferenciación de regiones de maduración dentro de los frutos, mostrando la evolución de esas regiones durante la maduración. The present research is focused on the application of artificial vision to assess the ripening of red skinned softflesh peach (‘Richlady’). Artificial vision allows a spatially detailed determination of the ripening stage of the fruit. The considered optical indexes (Ind1 and Ind2, proposed in the present research, and Ind3 and IAD, proposed by other authors) are based on the combination of wavelengths close to the chlorophyll absorption peak at 680 nm. Ind1 corresponds approximately to the depth of the absorption peak, and Ind2 corresponds to the relative absorption peak. An artificial image of each index was obtained by computing the corresponding reflectance images, which were acquired with a hyperspectral camera. All indexes were able to correct convexity (except for the just-harvested peaches and for Ind1). Ind2 is the preferred index; it showed the highest discriminating power between ripening stages and no influence of convexity. Ind2 also allowed the differentiation of ripening regions within the fruits, and it showed the evolution of those regions during ripening.

More information

Item ID: 9596
DC Identifier: http://oa.upm.es/9596/
OAI Identifier: oai:oa.upm.es:9596
Official URL: http://www.ageng2011.uevora.pt/
Deposited by: Memoria Investigacion
Deposited on: 04 Nov 2011 08:44
Last Modified: 20 Apr 2016 17:57
  • Logo InvestigaM (UPM)
  • Logo GEOUP4
  • Logo Open Access
  • Open Access
  • Logo Sherpa/Romeo
    Check whether the anglo-saxon journal in which you have published an article allows you to also publish it under open access.
  • Logo Dulcinea
    Check whether the spanish journal in which you have published an article allows you to also publish it under open access.
  • Logo de Recolecta
  • Logo del Observatorio I+D+i UPM
  • Logo de OpenCourseWare UPM