Thermal food processing optimization: Algorithms and software

Abakarov, Alik y Núñez, M. (2012). Thermal food processing optimization: Algorithms and software. "Journal of Food Engineering", v. 115 (n. 4); pp. 428-442. ISSN 0260-8774.

Descripción

Título: Thermal food processing optimization: Algorithms and software
Autor/es:
  • Abakarov, Alik
  • Núñez, M.
Tipo de Documento: Artículo
Título de Revista/Publicación: Journal of Food Engineering
Fecha: Abril 2012
Volumen: 115
Materias:
Escuela: E.T.S.I. Agrónomos (UPM) [antigua denominación]
Departamento: Ingeniería Rural [hasta 2014]
Licencias Creative Commons: Reconocimiento - Sin obra derivada - No comercial

Texto completo

[img]
Vista Previa
Pdf - Se necesita un visor de ficheros PDF, como GSview, Xpdf o Adobe Acrobat Reader
Descargar (14MB) | Vista Previa

Resumen

The algorithms and graphic user interface software package ?OPT-PROx? are developed to meet food engineering needs related to canned food thermal processing simulation and optimization. The adaptive random search algorithm and its modification coupled with penalty function?s approach, and the finite difference methods with cubic spline approximation are utilized by ?OPT-PROx? package (http://tomakechoice. com/optprox/index.html). The diversity of thermal food processing optimization problems with different objectives and required constraints are solvable by developed software. The geometries supported by the ?OPT-PROx? are the following: (1) cylinder, (2) rectangle, (3) sphere. The mean square error minimization principle is utilized in order to estimate the heat transfer coefficient of food to be heated under optimal condition. The developed user friendly dialogue and used numerical procedures makes the ?OPT-PROx? software useful to food scientists in research and education, as well as to engineers involved in optimization of thermal food processing.

Más información

ID de Registro: 16607
Identificador DC: http://oa.upm.es/16607/
Identificador OAI: oai:oa.upm.es:16607
Depositado por: Memoria Investigacion
Depositado el: 23 Jul 2013 13:02
Ultima Modificación: 21 Abr 2016 16:55
  • Open Access
  • Open Access
  • Sherpa-Romeo
    Compruebe si la revista anglosajona en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Dulcinea
    Compruebe si la revista española en la que ha publicado un artículo permite también su publicación en abierto.
  • Recolecta
  • e-ciencia
  • Observatorio I+D+i UPM
  • OpenCourseWare UPM